Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Hoe een radiator ontluchten?

Hoort u tikkende of andere ongewone geluiden in uw verwarmingsbuizen? Dat is niet alleen vervelend, het kan er ook op wijzen dat er luchtbellen in uw verwarmingssysteem zitten. Lucht in de leidingen zorgt ervoor dat het verwarmingswater minder goed door de radiatoren stroomt en de warmte minder gelijkmatig verspreid wordt in de ruimte. Misschien zal u ook merken dat de radiatoren aan de onderkant warm zijn, maar aan de bovenkant koud blijven.

Zeker als het opnieuw kouder wordt, kan het heel vervelend zijn als uw verwarming niet optimaal werkt. Gelukkig kan het probleem snel opgelost worden door uw radiatoren te ontluchten. Dit kan u eenvoudig zelf doen en is ook veilig als achteraf blijkt dat er toch geen lucht in de radiatoren zat. Bovendien bent u snel klaar: per radiator doet u er zo’n vijf minuten over. Wij tonen hoe u daarbij te werk gaat.

Voorbereiding - Wat heb ik nodig?

Voor u aan de slag gaat verzamelt u best even volgende zaken:

  • Een ontluchtsleutel
  • Een emmer
  • Een (hand)doek

Controleer vooraf ook welke radiatoren ontlucht moeten worden of kies ervoor om meteen de lucht in alle radiatoren te verwijderen.

Tip: begin met de laagste radiatoren en werk verder naar de radiatoren die boven staan. Aangezien lucht altijd stijgt ben je er op die manier zeker van dat alle lucht uit de installatie gehaald is.

Hoe een radiator ontluchten? Volg deze 7 eenvoudige stappen

1. Wat heb ik nodig?

Voor u aan de slag gaat verzamelt u best volgende zaken:

  • Een ontluchtsleutel om de ontluchtingskranen van uw radiatoren te openen (deze kan u vinden in een doe-het-zelf-zaak)
  • Een emmer om druppend water op te vangen
  • Een (hand)doek om de vloer te beschermen en eventuele druppels op te vegen moest dit nodig zijn

2. Schakel uw verwarming uit

Zorg dat uw verwarming uitgeschakeld is. Uw circulatiepomp zal dan stilvallen en er zal geen verwarmingswater en lucht meer door uw buizen gaan. Alle radiator- of thermostatische kranen moeten openstaan.

3. Wacht tot uw radiatoren afgekoeld zijn

Wacht na het uitschakelen van uw verwarming ongeveer een uur, om zeker te zijn dat alle radiatoren koud zijn. Zo kan u niet verbrand raken als er tijdens het ontluchtingsproces heet water zou vrijkomen.

4. Plaats de ontluchtsleutel op de ontluchter

De ontluchter bevindt zich gewoonlijk aan de bovenkant van de radiator. Ze ziet eruit als een klein, rond gat met een vierkantje binnenin. Hou de doek tegen de muur om die te beschermen tegen spatwater. Zet de emmer vlak onder de kraan.

5. Open de ontluchter voorzichtig

Draai de ontluchtsleutel langzaam naar links. Een kwart- tot halve draai moet volstaan. U hoort een sissend geluid zodra er lucht uit de radiator komt. Zorg dat u de kraan niet verder opendraait. Zo zal er niet te veel water uit de radiator lekken.

6. Draai de ontluchter dicht

Laat wat verwarmingswater lopen en draai dan de ontluchtsleutel naar rechts om de ontluchter te sluiten. Draai de ontluchter niet te vast, anders zou ze beschadigd kunnen worden.

7. Zet uw verwarmingssysteem aan

Zet uw verwarmingssysteem opnieuw aan nadat al uw radiatoren ontlucht zijn. Controleer eerst de waterdruk van het systeem. Als de druk te laag is (een ‘normale’ druk is 1,5 bar), vul dan verwarmingswater bij. Controleer ten slotte of alle radiatoren gelijkmatig opwarmen.

Veelgestelde vragen