Veelgestelde vragen
Wij bundelden de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Hoelang duurt het om een verwarmingssysteem te vervangen?
Om vervanging zo gemakkelijk mogelijk te maken, biedt Vaillant verwarmingstoestellen met verschillende afmetingen, gewichten en aansluitmogelijkheden aan. De montagebeugel van de nieuwe wandtoestellen past op bestaande steunen en kan zonder veel moeite geplaatst worden. Reken op ongeveer 15 dagen vanaf het eerste contact met de installateur tot de voltooiing van de installatie.
Lees ook ons artikel "Wanneer moet je je stookketel vervangen".
Wat moet ik als verhuurder weten wanneer ik een verwarmingsketel vervang?
Vaillant biedt ook verwarmingssystemen met verschillende vermogens aan voor appartementsgebouwen. Meestal zijn er twee mogelijkheden: ofwel worden alle appartementen in een gebouw centraal verwarmd, ofwel wordt in elk appartement een ketel geplaatst. Een belangrijke opmerking met betrekking tot de richtlijnen voor condenserende verwarming: als het gebouw meerdere oude atmosferische verwarmingssystemen heeft, hoeft u niet op condensatietechnologie over te schakelen wanneer u één ketel vervangt. In dergelijke gevallen mag een niet-condenserend systeem worden geïnstalleerd.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn verwarmingssysteem veilig blijft?
Regelmatig onderhoud is essentieel. Het verlengt ook de levensduur van uw verwarmingssysteem.
Een hiervoor opgeleide tecnieker controleert of alle veiligheidsfuncties correct werken. Hij reinigt het toestel en voert controles uit, bv. van de uitstoot van de ketel.
Vaillant biedt ook onderhoudscontracten aan.
Wat betekent de energie-efficiëntieklasse van mijn verwarmingssysteem?
Je kent waarschijnlijk het energielabel van andere huishoudapparaten zoals wasmachines en koelkasten. De energieklassen van A ++ (laagste energieverbruik) tot G (hoogste verbruik) zijn sinds 2015 van kracht en ook van toepassing op verwarmingssystemen. Het label geeft aan of een verwarmingsinstallatie bijzonder efficiënt is, dus of ze de energie optimaal benut. De betrokken EU-richtlijn bepaalt dat, op enkele uitzonderingen na, alleen condensatieketels mogen worden geplaatst.
Door extra onderdelen toe te voegen aan condenserende apparaten, kan je de efficiëntieklasse verder verhogen. Als je bijvoorbeeld je nieuwe Vaillant verwarmingssysteem combineert met een bepaald type regeling, kan je vaak zelfs efficiëntieklasse A+ bereiken.
Welke regelingen kan ik gebruiken voor mijn nieuwe verwarmingsinstallatie?
eBUS thermostaten en regelingen: gemakkelijk en zonder kopzorgen!
Je kan een verwarmingsketel combineren met een eBUS thermostaat, de nieuwste generatie thermostaten en regelaars van Vaillant. De grootste troef van deze thermostaten is dat ze een tweerichtings-communicatie met de ketel mogelijk maken: niet alleen van de thermostaat naar de ketel maar ook andersom. Als het display van de ketel meldt dat de ketel onderhouden moet worden, krijg je deze boodschap ook via het display van de thermostaat.
Kamerthermostaten: je regelt de verwarming in functie van de temperatuur in een referentiekamer, meestal de woonkamer
Weersafhankelijke regeling: een intelligente verwarming ‘weet’ wanneer het buiten kouder wordt. Als u buiten een voeler plaatst – op de meest noordelijk gerichte buitenmuur – kan de ketel zijn verwarming aanpassen aan de buitentemperatuur. Resultaat is een optimaal warmtecomfort, een maximaal gebruik van de werking van de condensatieketel en een lager verbruik.
Slimme thermostaat: Vaillant biedt je ook de mogelijkheid om via een applicatie je verwarmingssysteem te bedienen vanop je smartphone of tablet.
Of lees meer over de verschillen tussen alle soorten regelingen
Welke verwarmingsketel is het meest geschikt voor vloerverwarming? En welke voor radiatoren?
Alle verwarmingssystemen van Vaillant zijn geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Naar gelang het verwarmingstype kunnen ze op verschillende manieren worden geconfigureerd. Vloerverwarming leent zich beter voor condensatietechnologie dan oudere radiatormodellen en biedt een nog hogere energie-efficiëntie.