Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Het hart van je verwarming: een hybride warmtepomp

Met 3Polis heeft het Limburgse Diepenbeek er een bijzonder studentencomplex bij. De bewoners van de 54 studentenkamers genieten van het grootst mogelijke comfort. Dat is vrij uniek voor studentenhuisvesting. Een belangrijke rol in die comfortvoorziening is weggelegd voor het hybride- verwarmingsconcept met Vaillantsignatuur. Studiebureau en installateur EVEA werkte het volledige technische dossier van A tot Z uit.

3Polis verwarmt innovatief

Het concept van 3Polis is vanuit verschillende opvattingen opmerkelijk. De 54 kamers zijn bijvoorbeeld niet in één groot gebouw gepropt, maar verdeeld over drie volumes die verspreid over het terrein zijn opgesteld. Ieder gebouw functioneert autonoom maar maakt esthetisch duidelijk deel uit van één architecturaal geheel. “De gebouwen zijn heel repetitief opgevat,” vertelt initiatiefneemster Liesbet Mesotten. “Gebouwen B en C tellen elk drie niveaus, met per niveau zes kamers en een keuken. In gebouw A varieert het aantal kamers per verdieping. Alle kamers zijn voorzien van eigen sanitair, een kamerbreed bureau, inbouwkasten, een boxspring, wifi, … kortom al het nodige comfort.

Prefab badkamer

Innovatief is de keuze om in de kamers met prefab sanitaire cellen te werken. “De cellen zijn op maat van het project gemaakt,” verduidelijkt Liesbet Mesotten van 3Polis. “Voor het plaatsen van de breedplaatvloeren van een nieuwe verdieping werden de kant-en-klare cellen op het niveau geplaatst. Raf Weerts diende ze enkel nog te koppelen aan het elektriciteitsnet, de wateraanvoer en riolering. De keuze voor de prefab cellen leverde een enorme tijdswinst op tijdens de bouwfase.” De cellen werden in de ontwerpfase grondig overdacht. “Niet alleen moesten er zes op één vrachtwagen passen, ook de aansluitingen achteraf en de integratie van de elektrotechnieken moesten vlot af te werken zijn. Ik keek daarom al mee naar de AutoCAD-plannen in de ontwerpfase,” aldus Raf Weerts van EVEA.

Hydride opstelling flexoTHERM 157/4 warmtepomp bodem/water (15 kw) met ecoTEC plus VC 306 gascondensatieketel VC306 (30 kW) en passieve koeling

Hybride verwarmingssysteem

Ook niet alledaags is het lage E-peil voor de drie bouwvolumes. Ze scoren een E-peil 0, 1 en 7. Dat is onder meer te danken aan de keuze voor een geothermische warmtepomp, een pv-installatie en korte leidingen voor het warmwatertransport.

De bodem/water-warmtepomp - eenflexoTHERM 157/4 (15 kW) - staat in de technische ruimte broederlijk bij een ecoTEC plus VC 306 gaswandcondensatieketel. Dit hybride systeem warmt een buffervat van 500 liter op tot 35°C. De warmtepomp haalt haar energie daarvoor uit twee boringen van 149 m diep. “De satellietboilers (kleine 80l elektrische boilers die voor bijverwarming zorgen) krijgen via het hygiëne buffervat voorverwarmd sanitair water toe en warmen dit van 35°C naar 45°C op om zo te leveren aan de douches van zes kamers,” vertelt Raf Weerts.

De condensatieketel is een doordachte keuze die meer voordelen heeft dan het louter opvangen van koude pieken. Raf Weerts daarover: “de ecoTEC plus zorgt voor redundantie wanneer een compressor van de warmtepomp stukgaat of wanneer een satellietboiler uitvalt. In dat laatste geval helpt de verwarmingsketel het sanitair warm water opwarmen tot 60°C. De ecoTEC plus heeft een vermogen van 30 kW. Met een transmisseverlies van 9,6 kW en een ventilatieverlies van 4,6 kW is dat te ruim bemeten, maar die marge was nodig om de ketel tijdens de ruwbouwfase ook al te gebruiken om het gebouw versneld te drogen. De overdimensionering vormt nu geen probleem omdat de ecoTEC plus uitstekend moduleert,” vervolgt Raf Weerts.

Initiatiefneemster Prof. Liesbet Mesotten - Ing. Raf Weerts van EVEA

Hoge pieken

De gekozen aanpak zorgt overigens ook voor een uitstekende COP. Gemeten bij 0°C bedraagt die circa 4,9. “Dat betekent dat het voorverwarmen van het sanitair warm water met een verhouding van 1/5 gebeurt. Wanneer de warmtepomp het sanitair water volledig op temperatuur zou brengen, zou die verhouding lager liggen. Bovendien zou het minder gunstig zijn voor de levensduur van de warmtepomp,” stelt Raf Weerts.

De externe passieve koeling in de studentencomplexen maakt het nog interessanter. Wanneer die in de zomer actief is en het warme water naar de bron stuurt, kan de warmtepomp werken met een COP van 7 à 8. Bovendien kan de warmtepomp het buffervat verwarmen terwijl het gebouw gekoeld wordt. Door slim gebruik te maken van een gebouwbeheersysteem slaagt 3Polis erin 90 % van zijn eigen energiebehoefte te dekken.

Vanwaar de keuze voor Vaillant- oplossingen? “Omwille van de kwaliteit, de garantie – 10 jaar op de compressor voor de warmtepomp en 5 jaar op de ecoTEC plus ketel – en voor de goede samenwerking met de technische adviseurs van Vaillant. “Patrick Peeters (opstarttechnieker) en Dirk Daniels (accountmanager) zijn altijd bereikbaar en denken mee in de nieuwe technieken die ik graag integreer,” verklapt Raf Weerts.

Schaken met strafpunten

De satellietboilers zijn een clevere oplossing om de lage E-peilen te behalen en aldus EPB-strafpunten te omzeilen. “Bij een normale aanpak zouden de warmwaterleidingen immers te lang worden. Dankzij het gebruik van een satellietboiler per zes kamers varieert die lengte nu van 1 tot 6m. Dat scheelt een hele slok op de borrel.”

Projectfiche
Bouwjaar:2018
Opleveringsjaar:2019
Verwarmingstype:vloerverwarming
Vloerbekleding:keramische tegels
Ventilatiesysteem:D
Oppervlakte:ca 485 m² per blok
Welke installatie?
InstallateurEVEA

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.