Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Wat is een warmtepomp, en is het iets voor jou?

Energieprijzen die ongekende hoogtes bereiken, maken van verwarming vandaag een ‘hot’ topic. Investeren in een warmtepomp wordt zo alsmaar aantrekkelijker. Maar wat is een warmtepomp precies? En is het toestel geschikt voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt energie uit de omgeving via drie mogelijke bronnen: de lucht, de bodem of het grondwater, naargelang het gaat over een lucht/water-warmtepomp, bodem/water-warmtepomp of water/water-warmtepomp. Elke soort warmtepomp heeft z’n eigen voor- en nadelen, zoals een hoog rendement of een aantrekkelijke prijs. Alleszins gebruikt een warmtepomp voor 75 procent gratis omgevingsenergie. De aandrijving gebeurt slechts voor 25 procent door elektriciteit.

Hoe werkt een warmtepomp?

De temperatuur van de omgevingswarmte is op zich natuurlijk te laag om je huis te verwarmen. Om de omgevingswarmte te verhogen circuleert in een warmtepomp voortdurend een koudemiddel met een heel laag kookpunt. Dat middel doorloopt een cyclus van vier fases waarin het voortdurend van vloeibare naar gasvormige toestand transformeert en omgekeerd.

  • Fase 1: verdamping. Het koudemiddel absorbeert energie van de warmtebron (lucht, bodem of water) waardoor het gaat koken en verandert in een gas.
  • Fase 2: compressie. De damp wordt samengeperst in een compressor, waardoor de temperatuur en druk sterk stijgen.
  • Fase 3: condensatie. De warmte wordt overgebracht naar het verwarmingscircuit. Het koudemiddel koelt af en wordt opnieuw vloeibaar.
  • Fase 4: uitzetting. Het koudemiddel, dat nog onder hoge druk staat, zet uit in het expansieventiel en koelt daarbij sterk af. Het kan nu weer energie opnemen uit de omgeving en zo begint de cyclus opnieuw.

Waarom is een warmtepomp interessant?

Verwarmen met een warmtepomp heeft tal van voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Een warmtepomp is een investering in de toekomst die zich – onder andere door de torenhoge energieprijzen – steeds sneller terugverdient.
  • Het is een milieuvriendelijke manier van verwarmen.
  • Met een warmtepomp kun je niet alleen verwarmen, maar ook koelen. Je hebt dus het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
  • Een warmtepomp heeft een hoog rendement en kan slim gestuurd worden.
  • Je kunt een warmtepomp eenvoudig combineren met een warmtepompboiler of zonnecollectoren voor sanitair warm water.

Is een warmtepomp iets voor jou?

Twee belangrijke criteria om te bepalen of een warmtepomp voor jou een goed idee is, zijn isolatie en het afgiftesysteem dat je gebruikt. Voldoende isolatie is cruciaal om een warmtepomp optimaal te laten werken. Daarnaast zijn warmtepompen ideaal in combinatie met vloerverwarming of ventiloconvectoren, omdat ze op lage temperaturen werken.

Warmtepompen komen het allerbest tot hun recht in nieuwbouw door de hoge isolatie-eisen die gelden als je gaat bouwen. Maar ook bij renovatieprojecten zijn warmtepompen een interessante keuze, bijvoorbeeld als er geen gasaansluiting beschikbaar is.

Ontdek welke warmtepomp voor jou het meest geschikt is.

Download hier onze gids (586 kB)

Wist je dat …

  • in koploperland Zweden maar liefst 95 procent van de nieuwe gebouwen is uitgerust met een warmtepomp? Daarvan werkt 60 procent op radiatoren.
  • je in twintig jaar tijd 54 ton CO₂ bespaart met een warmtepomp in plaats van een condensatieketel op gas?
  • je jaarlijkse CO₂-vermindering overeenkomt met 11.000 gereden kilometers?

Een warmtepomp laten installeren?

Benieuwd hoeveel een warmtepomp inclusief installatie in jouw woning kost? Wil je weten welke warmtepomp het meest geschikt is? Een professioneel installateur vertelt je er alles over.