Het verschil tussen een warmwaterboiler en een buffervat uitgelegd
Is je boiler aan vervanging toe?
Dan botste je in je zoektocht naar informatie over een nieuw exemplaar misschien op warmwaterboilers en buffervaten. Dat kan verwarrend zijn, maar het gaat om twee totaal verschillende producten. Wat een buffervat dan precies is en waarin het verschilt van een boiler, ontdek je in dit artikel.
Warmwaterboiler vs. buffervat
Allereerst de gelijkenis: zowel een warmwaterboiler als een buffervat dienen voor de opslag van warm water. Het grote verschil is evenwel dat een boiler enkel bedoeld is voor sanitair warm water, terwijl een buffervat het warme water gebruikt om energie op te slaan om een andere installatie, zoals je centrale verwarming, te ondersteunen.
De voordelen van een warmwaterboiler …
Voor je sanitair warm water heb je de keuze tussen een doorstromer (verwarmingsketel), die instant warm water produceert, of een warmwaterboiler waarin er water wordt opgeslagen. Het grote voordeel van een boiler is dat je altijd een hoeveelheid warm water beschikbaar hebt en je afhankelijk van je noden een grotere of kleinere boiler kunt installeren.
Anderzijds zal een doorstromer minder energie verbruiken, omdat er bij dit systeem geen water op temperatuur wordt gehouden. Ook neemt een doorstromer heel wat minder plaats in dan een aparte warmwaterboiler. Het nadeel van een doorstromer is evenwel dat die bij een grote waterafname op hetzelfde moment de gevraagde temperatuur niet kan leveren. Als je bijvoorbeeld twee badkamers hebt, met elk een regendouche van vijftien liter per minuut, dan is het niet mogelijk zijn om beide douches gelijktijdig te gebruiken.
… en van een buffervat
Een buffervat dient ter ondersteuning van een verwarmingsinstallatie. Met zo’n vat kun je energie opslaan en/of meerdere warmte-opwekkers met verschillende energiebronnen met elkaar te combineren.
Denk bijvoorbeeld aan:
- een warmtepomp
- een gasketel
- een stookolieketel
- een kachel
- thermische zonnepanelen
- warmtekrachtkoppeling (WKK)
- …
Een buffervat fungeert als tussenopslag van verwarmingswater voor het verdere transport naar het cv-circuit. Zo’n vat vergroot het rendement van je verwarmingsinstallatie: het warme water dat niet meteen nodig is, blijft in het vat op temperatuur en kan enkele dagen later nog gebruikt worden.
Bepaalde modellen van buffervaten kunnen behalve verwarmingswater voor de cv-installatie ook sanitair warm water opslaan. Men spreekt dan van een multifunctioneel buffervat. Deze buffervaten zijn meestal gelaagd: een deel van het vat wordt gebruikt voor warm cv-water en een deel voor sanitair warm water. Een mooi voorbeeld hiervan is een installatie met thermische zonnepanelen. Die dienen meestal enkel voor sanitair warm water, maar met een multifunctioneel buffervat kun je ze op zonnige dagen ook gebruiken om je verwarming te laten draaien en zo nog meer te besparen.
Een ander voorbeeld is een kachel die niet alleen warmte en gezelligheid in de woonkamer creëert, maar ook warm water voor in het multifunctioneel buffervat kan produceren.
Ten slotte kun je een buffervat ook gebruiken om met fotovoltaïsche zonnepalen je stroomverbruik te verhogen. Een buffervat kan de elektriciteit die je met je fotovoltaïsche zonnepanelen hebt opgewekt namelijk opslaan onder de vorm van warmte. Je merkt het: buffervaten zijn geschikt voor heel wat verschillende toepassingen.
In ons assortiment vind je tal van verschillende types warmwaterboilers en buffervaten.
Heb je vragen? Neem gerust contact op met een installateur in jouw buurt!