Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Welk type warmtepomp moet ik kiezen voor mijn situatie?

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een warmtepomp en overweeg je de installatie van zo’n systeem? Gelijk heb je, want een warmtepomp biedt niet alleen een groot comfort, maar is bovendien een zeer duurzame manier om je woning te verwarmen. Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer en twijfel je over welk type warmtepomp je moet kiezen? We zetten voor jou de verschillende soorten en de aandachtspunten op een rijtje.

climaVAIR airco of lucht/lucht-warmtepomp

Lucht/lucht-warmtepomp of airco

Dit type warmtepomp gebruikt lucht als energiebron en geeft warmte af via binnenunits. Je sluit deze warmtepomp dus niet aan op een bestaand afgiftesysteem zoals vloerverwarming of radiatoren. De installatie is snel en eenvoudig: er zijn geen breekwerken nodig en je moet geen vergunning aanvragen. Makkelijk is ook dat je deze verwarming kunt plaatsen in ruimtes waar nog geen afgiftesysteem aanwezig is.

Een airco verwarmt op basis van luchtverplaatsing. Een nadeel hiervan is dat je per kamer die je wilt verwarmen een binnenunit nodig hebt. In totaal kun je per buiteneenheid maximum vier binneneenheden aansluiten.

Een lucht/lucht-warmtepomp is de goedkoopste oplossing, al biedt ze niet het beste rendement. Dit systeem is enkel geschikt voor de verwarming en koeling van je woning, niet voor de verwarming van sanitair water. Een lucht/lucht-warmtepomp installeren kan zowel bij renovaties als bij nieuwbouw.

aroTHERM split lucht/water-warmtepomp

Lucht/water-warmtepomp

Ook een lucht/water-warmtepomp gebruikt lucht als energiebron. De plaatsing is erg eenvoudig: er zijn geen breekwerken nodig, je moet geen vergunning aanvragen en de installatie kan op ongeveer één dag klaar zijn.

Lucht/water-warmtepompen kun je enkel combineren met vloerverwarming of ventilo-convectoren op lage temperatuur. Ze zijn geschikt voor verwarming, koeling én sanitair warm water. Dit kan via een binneneenheid of een aparte boiler voor extra comfort. Bij bepaalde modellen is ventilatie inbegrepen.

Een lucht/water-warmtepomp is relatief goedkoop in aanschaf. Doordat je geen luchtverplaatsing hebt, is de verwarming en koeling zeer aangenaam. Met dit type warmtepomp is wel enkel actieve koeling mogelijk, wat weliswaar minder energiebesparend is. Door de temperatuurschommelingen van de lucht is dit type warmtepomp ook minder efficiënt op heel koude of warme dagen. Toch blijft dit, vooral ook dankzij zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding, de meest gebruikte warmtepomp voor verwarming.

Vergeet niet dat er voor een lucht/water-warmtepomp een buitenunit nodig is, die je naast of dicht bij je woning moet installeren.

Lucht/water-warmtepompen zijn geschikt voor nieuwbouw of ingrijpende renovaties, waarbij je bijvoorbeeld de isolatie vernieuwt en hoogrendementsglas voorziet.

flexoTHERM bodem/water-warmtepomp

Bodem/water-warmtepomp

Voor een bodem/water-warmtepomp zijn grondboringen nodig, wat de installatie ervan complex maakt. De grondboringen kunnen zowel horizontaal (dit kunnen onze installateurs zelf) als verticaal (meestal via een externe firma). Soms is er voor deze boringen een vergunning nodig, al is dat in Vlaanderen in 95% van de gevallen niet meer zo.

Verder moet de bodem aan bepaalde voorwaarden voldoen: niet elke grond is geschikt of behaalt hetzelfde rendement. Sowieso heb je een zekere beschikbare oppervlakte aan tuin nodig.

Een bodem/water-warmtepomp kan zowel actief als passief koelen. Bij passief koelen verbruikt de warmtepomp zo goed als geen energie, aangezien de circulatiepompen enkel gebruikt worden om met de koelte uit de bodem de woning af te koelen. Tegelijk wordt de warmte uit de woning afgegeven aan de bodem. Die houdt de warmte vast en gebruikt die dan om in de winter de woning te verwarmen. Dit proces heet regeneratie van de bodem.

Een bodem/water-warmtepomp is een van de duurdere warmtepompen in aankoop, maar ze biedt wel het beste rendement. Dit type warmtepomp is vooral geschikt voor nieuwbouw.

flexoTHERM water/water-warmtepomp

Water/water-warmtepompen

Water/water-warmtepompen worden weinig geïnstalleerd in België. Je hebt er dan ook een vergunning van de waterbeheerder voor nodig. De installatie is erg complex: je moet een ondergrondse waterput hebben die voldoende water kan voorzien en waarvan de waterkwaliteit gecontroleerd moet worden. Bij de installatie van deze warmtepomp worden boringen tot aan de waterput uitgevoerd. Bovendien moet er een pomp geplaatst worden om het water naar boven te brengen. Hoe dieper de ondergrondse waterput, hoe meer de pomp zal verbruiken.

Een water/water-warmtepomp is behoorlijk duur in aanschaf, maar biedt een goed rendement.

aroSTOR warmtepompboiler

De uitzondering: een warmtepompboiler

Met de meeste warmtepompen kun je je woning verwarmen, maar er bestaat ook een type dat enkel geschikt is voor de productie van sanitair warm water: de warmtepompboiler. Dit toestel is ideaal als vervanging van je oude (elektrische) boiler. Een warmtepompboiler is namelijk tot driemaal efficiënter dan een traditionele boiler. Bovendien kun je deze boiler zowel bij nieuwbouw als bij een renovatie installeren.

Goed om te weten: voor de installatie van een warmtepompboiler in 2020 kun je van de netbeheerder een premie tot 300 euro krijgen.

De juiste warmtepomp kiezen: laat je adviseren

Wil je graag meer informatie over de verschillende soorten warmtepompen en hun voordelen en nadelen? Neem dan gerust contact op met een installateur in jouw buurt. Hij kan je advies op maat geven en een offerte opstellen voor een warmtepomp die beantwoordt aan jouw specifieke noden.