Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Duurzamer verwarmen met een cv-ketel? Onze vier tips

Milieubewuster wonen staat steeds hoger op ieders agenda. Door je verwarming grondig aan te pakken, maak je een verschil voor zowel het milieu als je portefeuille. Heb jij thuis een cv-ketel, dan zijn er heel wat manieren om je verwarming te verduurzamen. Ontdek onze vier tips.

1. Alles begint bij goede isolatie

Een goed geïsoleerd huis is er twee waard. Hoogrendementsbeglazing (dubbele beglazing met een Low-e coating) en voldoende muur-, vloer-, plafond- of dakisolatie zorgen er in de winter voor dat de warmte in huis minder snel verloren gaat. Door je woonst goed te isoleren, doe je je verwarmingssysteem nóg efficiënter werken.

2. Vertrouw op een zonneboiler of warmtepompboiler

Je kunt je cv-ketel ook combineren met een zonneboiler of warmtepompboiler. Omdat je volledig of grotendeels gebruikmaakt van hernieuwbare energie voor de verwarming van je sanitair water, bespaar je grondig op je energiefactuur – met een korte terugverdientijd als gevolg. Een zonneboiler verwarmt sanitair water met behulp van de zon. Een warmtepompboiler haalt energie uit zijn omgevingslucht.

Twijfel je nog? Hou dan deze informatie in het achterhoofd: een zonneboiler is vooral interessant voor een groot warmwatercomfort en een warmtepompboiler als je fotovoltaïsche zonnepanelen hebt. Wil je voor het zuinigste systeem gaan, dan kies je het best voor een combinatie. Voor beide systemen bestaan er ook energiepremies.

3. Ga voor vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren

Vloerverwarming en ventilo-convectoren werken met lage vertrektemperaturen, en zijn daarom energiezuiniger, efficiënter en financieel voordeliger. Dat geldt zowel in combinatie met een warmtepomp als met je huidige ketel. De verwarmingsketel zal meer condenseren en de warmtepomp zal werken met een beter rendement (COP). Wist je al dat je met een warmtepomp en vloerverwarming je woning ook op warme zomerdagen aangenaam fris kunt houden? Da’s twee vliegen in één klap.

4. Combineer je cv-ketel met een warmtepomp

Ook hybride verwarmen wint aan populariteit. Is je cv-ketel nog in goede staat, maar zet je graag nu al een eerste stap naar meer duurzaamheid? Door je centrale verwarming te combineren met een warmtepomp, maak je gebruik van zowel fossiele als hernieuwbare energie. De slimme ingebouwde thermostaat checkt constant welke warmtebron het efficiëntst en goedkoopst is. Zo ben je altijd zeker dat je aan de laagste prijzen verwarmt.

Wil je ook duurzamer verwarmen?

Leer je graag meer over hoe je je woning zo duurzaam mogelijk verwarmt? Er is altijd een Vaillant-installateur in jouw buurt die je met raad en daad bijstaat.