Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Elektriciteit - Elektrische verwarming

Verwarming op elektriciteit is een eenvoudige en soms bijzonder nuttige oplossing met verschillende praktische voordelen, zoals de gemakkelijke installatie. Maar op lange termijn zijn verwarmingssystemen op basis van andere energiebronnen efficiënter.

Wanneer is elektrische verwarming een goed idee?

Verwarming op elektriciteit kun je prima gebruiken als bijverwarming of in ruimtes die niet zo vaak gebruikt worden, zoals vakantiewoningen. Elektrische toestellen zijn ook aan te raden op plaatsen waar het onmogelijk of niet aangewezen is om centrale verwarming te installeren, bijvoorbeeld in een klein kantoor of een magazijn.

Elektrische verwarmingstoestellen

Er bestaan tal van toestellen om je huis te verwarmen met elektriciteit.

Elektrische ketel

Een elektrische ketel zet elektriciteit om in warmte voor je woning.

Infraroodpanelen

Met infraroodpanelen kun je genieten van warmte zonder lange opwarmtijden. Daarom zijn ze ideaal als (bij)verwarming in een badkamer, waar je het snel warm wil hebben voor een douche of bad.

Elektrische boiler

Een elektrische boiler zorgt voor warm water in je keuken en badkamer. Veilig en eenvoudig te bedienen!

Tip: Met fotovoltaïsche zonnepanelen gebruik je de energie van de zon om gratis elektriciteit op te wekken. Omdat je zo minder afhankelijk bent van stijgende energieprijzen, kun je de prijs voor je verwarming behoorlijk drukken.

Voordelen

Nadelen

Voordelen

Wat zijn de voordelen van elektrische verwarming?

Elektrische verwarmingstoestellen nemen weinig plaats in en zijn goedkoop om aan te schaffen. De meeste toestellen geven ook snel warmte af en zijn daarom bijzonder geschikt voor ruimtes waar het vlug warm moet zijn, zoals een badkamer.

Nadelen

En wegen die op tegen de nadelen?

Tegenover die praktische voordelen staat echter de lage energie-efficiëntie van elektriciteit. Doordat elektrische verwarming een hoger energieverbruik heeft dan andere verwarmingssystemen, is het geen goed idee om gebouwen die voortdurend bewoond zijn gedurende een lange periode te verwarmen met elektriciteit. Heb je geen gasaansluiting in je straat? In plaats van je huis dan te verwarmen met een elektrische ketel, kun je beter kiezen voor een airco. Want ja, een airco kan ook verwarmen !

Warmtepomp en -boiler als efficiënt alternatief

Warmtepomp en -boiler als efficiënt alternatief

Om je woning te verwarmen, gebruikt een warmtepomp maar voor 25 procent elektriciteit. Voor de andere 75 procent haalt deze technologie gratis energie uit de omgeving (de lucht, de bodem of het grondwater).

In plaats van een elektrische boiler kies je voor je warm water beter een duurzaam alternatief zoals een warmtepompboiler. Die werkt zuiniger, is milieuvriendelijker en heeft een korte terugverdientijd.

Ontvang advies op maat