De EPC-waarde van je huis verlagen
De EPC-waarde van je huis verlagen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille. Als de EPC-waarde van je huis te hoog ligt, heeft dat namelijk grote gevolgen op je energieverbruik. In dit artikel ontdek je wat die EPC-waarde nu juist is en welke maatregelen je kunt nemen om haar te verlagen.
EPC-waarde, wat is dat?
EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat en geeft weer hoeveel energie je woning op jaarbasis verbruikt. De waarde wordt uitgedrukt in kWh/m2 en bevindt zich meestal tussen 0 en 600. Hoe hoger het getal, hoe meer energie je huis verbruikt.
Wanneer je je woning verhuurt of verkoopt, ben je verplicht om een EPC-certificaat te laten opmaken. Je moet dit immers aan de nieuwe bewoners kunnen voorleggen. Ook als je niet van plan bent om je huis te verkopen of verhuren, kan het echter interessant zijn om je EPC-score na te gaan. Op certificaat staan namelijk aanbevelingen voor aanpassingen aan je woning, waarmee je je energieverbruik flink kunt drukken!
Het belang van een moderne verwarmingsinstallatie
Twee zaken die erg van belang zijn bij het berekenen van je EPC-waarde, zijn de verwarmingsinstallatie en de warmwaterinstallatie. Als die verouderd zijn, ligt je EPC-score waarschijnlijk heel wat hoger. Daarom loont het om je oude verwarmingsketel door een nieuwe condensatieketel te vervangen en je elektrische boiler in te ruilen voor een warmtepompboiler. Ook kun je je elektrische verwarming (accumulatoren, convectoren, …) bijvoorbeeld ook vervangen door een climaVAIR airco. Wil je hier nog verder in gaan? Dan kun je je verwarmingsketel eventueel combineren met hernieuwbare energie, in de vorm van een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler.
Krijg advies op maat van je woning
Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.
Andere manieren om je EPC-waarde te verlagen
Een groot warmteverlies draagt ertoe bij dat je verwarmingsinstallatie harder moet draaien om je huis warm te houden. Daarom is het cruciaal om je woning grondig te isoleren. Denk daarbij aan dak, vloer- en muurisolatie. Ook kan dubbele hoogrendementsbeglazing of driedubbele beglazing een grote meerwaarde betekenen.