Thermische zonnecollectoren
Thermische zonnecollectoren zijn een belangrijk onderdeel van een thermisch zonne-energiesysteem. De zonnepanelen vangen de energie van de zon op, die nadien gebruikt kan worden als bijverwarming of voor de productie van uw sanitair warm water.
Het verschil tussen thermisch en fotovoltaïsch
Er zijn twee soorten:
- Thermische zonnepanelen zetten zonne-energie om in warmte
- Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit
Vaillant biedt momenteel enkel thermische zonnecollectoren aan die gebruikt worden voor de productie van sanitair warm water of als bijverwarming voor uw woning.
Types
Er bestaan 2 types in de thermische zonnecollectoren:
- Vlakke zonnecollectoren
- Vacuümbuis zonnecollectoren
De kwaliteit van de isolatie is, vanuit technisch oogpunt, het grootste verschil tussen vacuümbuis zonnepanelen en vlakke zonnecollectoren.
Vacuümbuis zonnecollectoren hebben dankzij het vacuümprincipe een extreem isolerend vermogen waardoor er amper warmte verloren gaat. Onder elke buis zit ook een spiegel die het zonlicht reflecteert en zorgt voor een hoger rendement.
Vacuümbuiscollectoren hebben een hoger rendement dan vlakke panelen. Vlakke panelen zien er esthetisch beter uit en kosten ook aanzienlijk minder geld.
Hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig?
Voor een normaal warmwaterverbruik rekent men 40 tot 50 liter sanitair warm water per persoon per dag. Het aantal te plaatsen panelen, hangt af van een aantal factoren:
- Aantal gezinsleden
- Gewenst warmwatercomfort (standaard douchekop of regendouche)
- Plaatsing van de panelen op het dak
Hoe minder de panelen naar het zuiden zijn gericht, hoe meer er nodig zijn om in de nodige warmwaterproductie te voorzien. Een klassieke installatie voor een warmwaterboiler bestaat uit één tot drie zonnecollectoren.
Bij de keuze van het aantal zonnecollectoren is het ook belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van de zonneboiler.
Montage
Verticaal of horizontaal, naast of boven elkaar: zonnecollectoren kunnen op alle mogelijke manieren worden gemonteerd. Ze kunnen ingebouwd worden bij een hellend dak of geïnstalleerd worden op een hellend of plat dak. Daarnaast kan u ook de oriëntering van de panelen kiezen: horizontaal of verticaal.
De zonnecollectoren worden rechtstreeks op de houtstructuur van het dak gemonteerd. Dit zorgt voor een snelle en veilige installatie, met maximale montageflexibiliteit.
Opbouw
Afhankelijk van het type dakpan zijn er aangepaste montagesets beschikbaar met een speciaal schroefsysteem waarmee de panelen eenvoudig en stevig gemonteerd kunnen worden.
Inbouw
De panelen hebben een ‘slimline’-ontwerp: ze zijn slechts 8 cm dik en kunnen daardoor heel eenvoudig ingebouwd worden in elk dak voor een esthetisch mooier afgewerkt resultaat.
Voor dit soort installatie ontvangt u een raamwerk dat u gemakkelijk openklapt en dat kan worden gemonteerd naar de gewenste hellingsgraad van 30, 45 en 60°.
Bescherming tegen schade
Onze zonnecollectoren zijn bijzonder stabiel: ze zijn vervaardigd uit glas met een bijzonder hoge weerstand en zijn daardoor bestand tegen hoge temperaturen, temperatuurschommelingen, water, en ze werden uitgebreid getest op hagelinslag.