Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Thermische zonne-energie

Een thermisch zonne-energiesysteem zet zonnestralen om in warmte om je sanitair water te verwarmen met een zonneboiler.

Een thermisch zonne-energiesysteem zet zonnestralen om in warmte om je sanitair water te verwarmen met een zonneboiler. Zonne-energie heeft een streepje voor op fossiele brandstoffen, omdat het vrijwel onbeperkt beschikbaar is, CO2-neutraal en gratis. Moderne systemen op thermische zonne-energie hebben een hoog rendement, zelfs in de winter. In vergelijking met een installatie zonder thermische zonne-energie, realiseren ze een besparing tot 60% voor de productie van warm water en tot 35% voor je verwarming. Systemen op thermische zonne-energie kun je bovendien in bestaande systemen integreren. Ontdek er alles over!

Thermische zonne-energie kun je op twee manieren inzetten

Voor de productie van sanitair warm water

Afhankelijk van het jaarlijkse gemiddelde rendement levert een thermische zonne-boiler ongeveer 60 procent van de energie die nodig is om aan de productie van sanitair warm water te voldoen.

Om je verwarming te ondersteunen

Deze optie biedt grote besparingsmogelijkheden. Je traditionele verwarmingsketel hoeft namelijk niet te werken op zonnige dagen, ongeacht het seizoen. Je thermische zonne-installatie zorgt dan voor het warm water voor je verwarming.

Hoe werkt een systeem op thermische zonne-energie?

Een systeem op thermische zonne-energie bestaat uit thermische zonnecollectoren en een zonneboiler. Zonnecollectoren werken als een tuinslang die in de zon ligt. Het oppervlak van de slang absorbeert het zonlicht (de warmtestraling), waardoor het water in de slang wordt verwarmd.

Concreet:

  1. Thermische zonnepanelen zijn gevuld met een glycolvloeistof die de energie van de zon absorbeert.
  2. Een pomp transporteert deze vloeistof naar de zonneboiler.
  3. Daar wordt de zonne-energie overgedragen aan het water in de zonneboiler.
  4. Als er onvoldoende zonnestraling is, warmt een traditioneel verwarmingsysteem (zoals een gasketel) het sanitair water in de zonneboiler op tot de gewenste temperatuur.

Cruciaal onderdeel: thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen of zonnecollectoren mag je niet verwarren met fotovoltaïsche zonnepanelen (panelen die elektriciteit opwekken met zonne-energie). In systemen op thermische zonne-energie bestaan twee soorten panelen: vlakkeplaat- en vacuümbuispanelen. We vergelijken ze even met elkaar.

Vlakkeplaatpanelen

Vlakkeplaatpanelen hebben een zwart absorberoppervlak dat naar de zon is gericht. De coating van dat oppervlak absorbeert zo veel mogelijk straling en reflecteert slechts een zeer kleine hoeveelheid energie. De geabsorbeerde energie wordt overgedragen op de warmtedragende vloeistof die door de buizen onder het absorberoppervlak stroomt. Bij vlakkeplaatpanelen wordt traditioneel isolatiemateriaal zoals rotswol of purschuim gebruikt.

Voordelen van vlakkeplaatpanelen

  • Lagere aanschafprijs
  • Lagere onderhouds- en reparatiekosten
  • Zeer geschikt voor systemen met lagetemperatuurverwarming: voor warmwaterproductie of ondersteuning van vloerverwarming

auroTHERM

Onze vlakkeplaatpanelen zijn van hoge kwaliteit en kun je efficiënt integreren in elke systeemcombinatie. Dankzij onze innovatieve technologie halen deze panelen de hoogste rendementen en een optimale zonne-opbrengst, wat een flinke besparing op je energiefactuur betekent.

Ontdek de vlakkeplaatpanelen van Vaillant:

auroTHERM VFK 135 en VFK 145

Vacuümbuispanelen

Ook vacuümbuispanelen absorberen zonnestraling en geven die in de vorm van warmte-energie af aan een vloeistof. Ze maken daarbij echter gebruik van het extreem isolerende vermogen van een vacuüm, waar de panelen hun naam aan danken. Dankzij het vacuüm in de glazen buizen gaat er vrijwel geen warmte verloren. Daarnaast bevindt zich onder elke buis een spiegel die het zonlicht op de buis in de absorber focust.

De voordelen van vacuümbuispanelen

  • Hoger energierendement, goede energieopbrengst, zelfs bij minder zonlicht en diffuus licht
  • Minder dakruimte nodig voor hetzelfde resultaat
  • Ook geschikt voor daken die niet volledig zuidgericht zijn
  • Produceert hogere temperaturen en kun je aansluiten op verwarmingssystemen met hoge temperaturen

De auroTHERM exclusiv

Dankzij het weloverwogen ontwerp haalt de auroTHERM exclusiv vacuümbuiscollector de hoogst mogelijke energieopbrengst, zelfs bij diffuus zonlicht (tijdens het tussenseizoen) of wanneer de zon niet recht op het paneel staat. Uiteindelijk krijg je met dit systeem ook het maximale rendement.

Ontdek auroTHERM exclusiv

Compleet pakket: auroSTEP plus

Bovendien bieden we een volledig pakket aan met thermische zonnepanelen, een zonneboiler van 150, 250 of 350 liter, en alle nodige accessoires.

Opbouw

Inbouw

Plat dak

Opbouw

Montage in opbouw

Afhankelijk van het type dakpan zijn er aangepaste montagesets beschikbaar met een speciaal schroefsysteem waarmee de panelen eenvoudig en stevig gemonteerd kunnen worden. Wat u hiervoor nodig hebt? Eén enkel werktuig!

Inbouw

Montage in inbouw

De panelen hebben een ‘slimline’-ontwerp: ze zijn slechts 80 mm diep en garanderen dan ook een harmonieuze integratie in uw dak.

Plat dak

Montage op een plat dak

Voor dit soort installatie ontvangt u een raamwerk dat u gemakkelijk openklapt en dat kan worden gemonteerd naar de gewenste hellingsgraad van 30, 45 of 60°

De systemen op zonne-energie van Vaillant

Vaak volstaat zonne-energie niet om te voldoen aan een normale jaarlijkse warmte-energievraag. Daarom raden we aan om zonne-energie te integreren in een volledig systeem met een andere technologie, zoals een condensatieketel op gas of stookolie. Wil je het nog efficiënter? Dan is een systeem op thermische zonne-energie in combinatie met een warmtepomp jou op het lijf geschreven.

Om een systeem te vinden dat aan jouw behoeften voldoet, kun je je laten adviseren door een installateur.

auroSTEP plus

De auroSTEP plus wordt verkocht als pakket: 1, 2 of 3 zonnepanelen, een zonneboiler van 150, 250 of 350 liter en bijbehorende accessoires zoals een regeling en alle montageaccessoires.

auroCOMPACT

Een condensatieketel en een zonneboiler van 190 liter in één compact toestel.

auroSTOR

Ruim gamma zonneboilers in verschillende volumes van van 300 tot 2000 liter.

Zonneboiler installeren? Deze factoren beïnvloeden de prijs

Ben je van plan om een zonneboiler te installeren? Goed idee! Een zonneboiler is namelijk een duurzaam alternatief voor een klassieke warmwaterboiler. Maar hoe zit het nu juist met de prijs van een zonneboiler?

In dit artikel ontdek je welke factoren een invloed hebben.

Getuigenissen

Meer informatie over thermische zonne-energie

Brochure

Download hier onze folder over thermische zonne-energie, zonnecollectoren en zonneboilers.

Download