Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Werkt een zonneboiler ook voldoende in de winter?

Een klassieke elektrische boiler is niet de meest energiezuinige oplossing voor je woning. Als je het sanitair water voor je badkamer en keuken op een duurzame manier wil verwarmen, kies je beter voor een zonneboiler. Dat systeem werkt met zonnecollectoren op het dak die zonne-energie omzetten in warmte. Maar wat als het koud weer is? Werkt een zonneboiler bijvoorbeeld voldoende tijdens de gure wintermaanden? Het antwoord op deze vraag ontdek je in dit artikel.

Hoe werkt een zonneboiler?

Om het antwoord op de vraag in de titel van dit artikel te kunnen begrijpen, is het noodzakelijk om de werking van een zonneboiler te kennen. Je kunt het systeem vergelijken met een tuinslag die in de zon ligt: het oppervlak van de tuinslang (of van de zonnecollectoren op het dak) absorbeert de warmtestraling, waardoor het water binnenin snel opwarmt. In het geval van een zonneboiler warmt er geen water op, maar een glycolmengsel, een speciale warmtedragende vloeistof. Een pomp voert de opgewarmde vloeistof vervolgens naar de zonneboiler waar de opgenomen energie afgegeven wordt aan het water in het voorraadvat. En zo heb jij meteen water op de gewenste temperatuur wanneer je de kraan opendraait.

Werkt een zonneboiler ook voldoende in de winter?

En wat in de winter?

In de winter geeft de zon een pak minder warmte af, maar dat is gelukkig geen probleem voor je zonneboiler. Die heeft namelijk vooral licht en niet noodzakelijk een hoge buitentemperatuur nodig om voldoende rendement te behalen. Daardoor levert een thermische zonneboiler zelfs bij strenge winters op jaarbasis nog rond de 60 procent van alle energie die je nodig hebt om sanitair water te verwarmen. Daarnaast ligt de gemiddelde Belgische temperatuur rond de 9,8°C in de winter. Vriezen dat het kraakt, komt dus weinig voor! Zelfs al zou dat gebeuren, dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Het glycolmengsel dat we net vermeldden, kan namelijk niet bevriezen.

Wil je niet aan 60 maar aan 100 procent van je warmtebehoefte voldoen? Dan kun je je zonneboiler perfect combineren met een condensatieketel op gas of stookolie of met een warmtepomp. Op een donkere, regenachtige dag neemt je verwarmingssysteem het even over om het water in het voorraadvat van je zonneboiler op de gewenste temperatuur te krijgen.

Heb je nog vragen over zonneboilers?

Lees ons artikel over de factoren die een invloed hebben op de prijs van een zonneboiler.

Ontdek ons gamma zonneboilers of neem contact op met een installateur uit de buurt.