Tijd voor een nieuwe ketel: dacht je al aan deze opties?
Misschien merk je het aan het aantal bezoekjes van de onderhoudstechnicus of aan je stijgende gasfactuur: als je verwarmingsketel het stilaan laat afweten, of je nog een niet-condenserende ketel hebt, begin je het best na te denken over een nieuwe ketel.
Maak kennis met de gascondensatieketel
Sinds 2015 is het niet meer toegestaan om een atmosferische verwarmingsketel in een reguliere woning te plaatsen. De gascondensatieketel is het ecologischere en efficiëntere broertje van de traditionele verwarmingsketel, en dus een uitstekende vervanger. Het rookgas dat bij oudere modellen verloren gaat, wordt in deze nieuwe generatie ketels wel gewoon gebruikt. Het resultaat: tot 35 procent minder CO₂-uitstoot en tot 35 procent besparing op je stookkosten.
Hoe kies ik een gascondensatieketel?
Een gascondensatieketel kies je niet op een-twee-drie. Je wil dan ook een systeem dat perfect past binnen je noden en verwachtingen. Let zeker op de volgende aandachtspunten:
Zet duurzaamheid helemaal bovenaan je lijstje
Er zijn heel wat manieren om je verwarming te ‘vergroenen’. De warmtepomp is een van de populairste alternatieven voor de cv-ketel met het oog op de energietransitie. Stookolie of gasverwarming eruit, warmtepomp erin. De warmtepomp haalt tot 75 procent hernieuwbare energie uit z’n omgeving. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die elk gebruikmaken van een andere energiebron, waaronder de lucht/water-warmtepomp en de bodem/water-warmtepomp.
Of misschien werkt je ketel nog prima, maar wil je je stilaan klaarmaken voor de toekomst? In dat geval is een hybride warmtepomp het ideale systeem voor jou. Je plaatst naast je ketel een warmtepomp en de slimme regeling kiest op elk moment de meest efficiënte energiebron voor je verwarming. Op die manier kun je je warmtepomp ook aansluiten op je radiatoren en hoef je niet meteen grote breekwerken of verbouwingen uit te voeren om toch duurzaam te verwarmen.
Met een zonneboiler – in combinatie met zonnecollectoren – verwarm je efficiënt én ecologisch je sanitair water.
Ten slotte is je cv-ketel ook perfect te combineren met een warmtepompboiler. Dit systeem verwarmt je sanitair water en geeft ook je verwarming een duwtje in de rug – op een duurzame en betaalbare manier.
Hulp nodig bij het zoeken van een nieuwe ketel?
Ben je op zoek naar meer informatie over een waardige vervanger van je oude ketel? Op onze website vind je alles over een nieuwe gascondensatieketel: de verschillende opties, het prijskaartje en een antwoord op veelgestelde vragen. Of neem gerust contact op met een installateur bij jou in de buurt. Ze geven je graag advies en stellen vrijblijvend een offerte voor je op.