Convectoren voor een warmtepomp: wat is het en wat doen ze precies?
Op een warmtepomp kun je niet alleen vloerverwarming aansluiten, maar ook convectoren. Maar hoe werken die en waar zit precies het verschil met radiatoren? Dat ontdek je in dit artikel.
Convectoren en ventilo-convectoren
Convectoren zijn warmteafgiftesystemen die hoofdzakelijk verwarmen via convectiewarmte en niet via stralingswarmte. Bij convectoren verwarmt een verwarmingselement de koude lucht beneden in de kamer, waarna die begint te stijgen en er een luchtverplaatsing ontstaat. Dit is een natuurlijk proces dat men convectie noemt. Bovenaan de kamer koelt de lucht vervolgens af en zakt dan terug naar beneden, waarna de hele cyclus opnieuw kan beginnen.
Een variant van convectoren zijn ventilo-convectoren. Die werken op een lagere temperatuur dan gewone convectoren, waardoor ze veel energie-efficiënter zijn. Omdat de temperatuur niet hoog genoeg is voor natuurlijke convectie, wordt dit proces bij ventilo-convectoren ‘geforceerd’: een ingebouwde ventilator verplaatst de lucht en zorgt zo voor een warmtestroming.
Convectoren en ventilo-convectoren dienen als vervanging of aanvulling van bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming. Ze worden aangesloten op een warmtebron zoals een verwarmingsketel of een warmtepomp.
In het gamma van Vaillant vind je aroVAIR, een serie duurzame en flexibele ventilo-convectoren in verschillende modellen. In combinatie met een warmtepomp kun je met deze toestellen naast verwarmen ook koelen.
De verschillen met een radiator
Ventilo-convectoren in de vorm van vloer- of wandconsoles lijken uiterlijk goed op radiatoren, maar er zijn grote verschillen:
- Ventilo-convectoren werken zowel met verwarmingsketels als met warmtepompen. Radiatoren worden vooral aangeraden in combinatie met een ketel.
- In vergelijking met een radiator brengt een ventilo-convector de ruimte sneller en gelijkmatiger op temperatuur.
- Ook zijn zulke toestellen in de meeste gevallen een stuk kleiner en discreter, ze kunnen zelfs ingebouwd worden in een valse wand of nis. Bij een radiator is het oppervlak voor een efficiënte warmteoverdracht het best zo groot mogelijk, bij convectoren is dat niet het geval.
- De watertemperatuur die nodig is voor het verwarmen ligt bij een ventilo-convector een stuk lager, waardoor de efficiëntie verhoogt en de energiefactuur daalt.
De verschillen met vloerverwarming
Net zoals vloerverwarming werken ventilo-convectoren met lage vertrektemperaturen en zijn ze dus efficiënter, zuiniger en goedkoper dan radiatoren. Bovendien kun je beide systemen zowel aansluiten op een verwarmingsketel als een warmtepomp. Toch zijn er ook hier grote verschillen.
Een ventilo-convector:
- heeft een snellere opwarmtijd dan vloerverwarming.
- heeft een groter koelvermogen.
- is zichtbaar in de ruimte, terwijl vloerverwarming helemaal onzichtbaar en dus esthetischer is en ruimte bespaart.
- is door de draaiende ventilator niet volledig geluidloos.
- heeft een minder homogene warmteverdeling.
- bezorgt je geen warme voeten.
Onderhoud van ventilo-convectoren
Ventilo-convectoren zijn heel onderhoudsvriendelijk. Professioneel nazicht door een technicus is meestal niet nodig
Het belangrijkste is dat er geen stof in het toestel komt. Je kunt een ventilo-convector gemakkelijk stofzuigen. Zo zorg je ook dat het toestel minder stof verspreidt en garandeer je een optimale werking.
Tip: je kunt de filters eenvoudig schoonmaken door het rooster weg te nemen en met een fijne borstel op je stofzuiger het stof te verwijderen. Afhankelijk van het model, zitten de filters op een iets andere plaats.
De buitenkant van de behuizing kan je eventueel schoonmaken met een droge doek. Gebruik zeker geen water bij het reinigen, aangezien een ventilo-convector op elektriciteit werkt. Om het oppervlak van de behuizing niet te beschadigen, gebruik je een zachte doek.
Krijg advies op maat van je woning
Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.