Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

5 tips om je huis te isoleren

Als je duurzaam wil verwarmen, is een goede verwarmingsinstallatie uiteraard essentieel. Daarnaast is isolatie echter onontbeerlijk. Als je huis niet goed geïsoleerd is, gaat alle warmte namelijk verloren, waardoor je verwarming veel meer warmte moet produceren. Warmteverliezen doen niet alleen het rendement van bijvoorbeeld een warmtepomp teniet, ook bij een verwarmingsketel is dat het geval. Hoe lager de vertrektemperatuur van het water, hoe meer de ketel zal condenseren en hoe hoger zijn rendement. Een goede isolatie zorgt dus niet enkel voor een lagere energiefactuur, het is ook beter voor het milieu. Weet je niet goed waar je nu juist moet beginnen met het isoleren van je huis? Lees dan snel onderstaande tips!

De beste tip om je huis te isoleren? Begin bij het dak!

Als je het isoleren van je huis stap voor stap wil aanpakken, begin je het best bij het dak. De grootste warmteverliezen gebeuren namelijk langs daar en kunnen oplopen tot 30 procent. Je dak goed isoleren loont dus zeker de moeite!

Daarbij komt nog dat er vanaf 2020 een dakisolatienorm geldt in Vlaanderen. Daarbij moet elke woning voorzien zijn van dakisolatie met een minimale R-waarde van 0,75 m2K/W. Voldoet je dakisolatie niet aan die norm? Dan kan je woning ongeschikt verklaard worden.

Let wel: een goede dakisolatie heb je pas als je dakisolatie voldoet aan de energiedoelstellingen die Vlaanderen stelt voor 2050. Concreet betekent dit dat de warmtecoëfficiënt of U-waarde kleiner moet zijn dan 0,24 W/m²K, waarbij de U-waarde het omgekeerde is van de R-waarde (U=1/R).

Tips om je huis te isoleren

Zorg voor een goede isolatie van de muren

Een andere grote bron van warmteverliezen zijn slecht geïsoleerde muren. Zo gaat er al snel 20 tot 25 procent van de warmte verloren via je buitenmuren. Als je een spouwmuur hebt, is je muren isoleren erg eenvoudig én voordelig. Via kleine gaatjes wordt er namelijk isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Daardoor zijn breekwerken niet nodig en merk je amper iets van de plaatsing. Als je geen spouwmuren hebt, kun je kiezen om te isoleren langs de buitenkant. Dan mag je niet vergeten om een bouwvergunning aan te vragen. Als je je buitenmuren langs de binnenkant isoleert, moet je er rekening mee houden dat je een deel van je woonoppervlakte verliest én dat je je muren opnieuw zult moeten behangen of schilderen. Ook krijg je te maken met koudebruggen tussen aangrenzende muren, vloeren, funderingen en plafonds. Voor een betere thermische inertie breng je dus het best isolatie aan de buitenkant aan.

Laat warmte niet ontsnappen via de ramen

Naast je muren en dak ontsnapt er nog zo’n 15 procent van de warmte via slecht geïsoleerde ramen. Bovendien dampt enkel glas sneller aan, wat niet erg aangenaam is. Voorzie je ramen dus van hoogrendementsglas én let op de warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) van je raamprofielen. Hoe lager die coëfficiënt, hoe beter.

Geef tocht geen kans

Als je woning voldoende geïsoleerd is, zou het zonde zijn om toch nog warmte te verliezen via tochtgaten. Voorzie je ramen en deuren daarom van tochtstrips. Dicht ook andere openingen in je woning voldoende af, zoals gaten waarlangs je leidingen de woning binnenkomen. Vergeet bovendien niet om die leidingen zelf ook van isolatie te voorzien. Anders verliest het warm water dat erdoor loopt al een groot deel van zijn warmte. Zorg verder voor een optimale luchtdichtheid van je isolatie, door dampschermen te plaatsen en de overgang tussen je isolatieplaten af te tapen met speciale tape en dichtingskits. Op die manier zorg je voor een volledig luchtdicht huis dat de warmte in de winter lekker vasthoudt en in de zomer dan weer buitensluit. Wat je niet mag vergeten voor een optimaal binnenklimaat is voldoende verluchting door middel van ventilatie.

Vergeet je isolatiepremies niet aan te vragen

Een laatste tip voor het isoleren? Vergeet niet om je isolatiepremies aan te vragen. Op die manier kun je namelijk een heel deel van je kosten terugkrijgen. Zo heb je recht op premies voor het isoleren van je dak en muren. Verder kun je misschien aanspraak maken op de Vlaamse renovatiepremie als je isolatie-ingrepen gepaard gaan met bijvoorbeeld de aanleg van een nieuw dak. Als je de isolatiewerken combineert met minstens twee andere duurzame maatregelen, bijvoorbeeld de installatie van een warmtepomp, heb je verder nog recht op een totaalrenovatiebonus. Tot slot geven sommige gemeentes en provincies nog extra premies. Zeker de moeite om eens na te gaan dus!

 

Klaar om de overstap te maken naar een warmtepomp?

Is je huis volledig geïsoleerd en ben je klaar om de overstap te maken naar een warmtepomp? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze installateurs!

Ontvang advies op maat

Vind een installateur