Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Op deze premies heb je recht bij de installatie van een warmtepomp in 2019

Een warmtepomp installeren is een prima idee. Niet alleen is het goed voor het milieu, op termijn doe je er ook financieel je voordeel mee. Het enige nadeel aan een warmtepomp is misschien de grote investering, maar je maakt wel aanspraak op een aantal premies zodat je de kosten kunt drukken. Ontdek hier of je recht hebt op een premie voor je warmtepomp!

Premie van de netbeheerder

Via Fluvius, je netbeheerder, heb je recht op een premie voor je warmtepomp, op voorwaarde dat de warmtepomp geïnstalleerd werd door een erkend aannemer. Die aannemer moet bovendien beschikken over een certificaat van bekwaamheid voor warmtepompen, ook wel RESCert genoemd. De premie die je ontvangt, is afhankelijk van het type warmtepomp en de datum op je eindfactuur. De bedragen variëren tussen € 300 en € 4.000 en zijn nooit hoger dan 40% van je eindfactuur.

Ook voor de installatie van een nieuwe warmtepompboiler heb je sinds 2019 recht op een premie van de netbeheerder. De boiler moet in dat geval ook geïnstalleerd en gefactureerd worden door een aannemer, maar die hoeft niet erkend te zijn. De premie daarvoor bedraagt € 400 en is eveneens nooit hoger dan 40% van je eindfactuur.

Op de website van de Vlaamse overheid vind je meer informatie over deze premie.

Totaalrenovatiebonus

Als je vanaf 2017 minstens drie verschillende energiebesparende renovatiewerken uitvoerde op een termijn van vijf jaar, heb je recht op een totaalrenovatiebonus. Voerde je naast de installatie van een warmtepomp dus nog minstens twee andere renovatiewerken uit, zoals het plaatsen van zonnepanelen? Dan heb je recht op deze premie. Hoe meer werken je doet, hoe groter de premie, maar je mag niet meer dan zeven werken inbrengen. De bedragen variëren van € 1250 tot € 4750 in totaal. Bovendien hoef je zelf niets te doen voor deze premie, want de aanvraag gebeurt automatisch via je netbeheerder.

Wil je graag meer weten over de totaalrenovatiebonus? Alle informatie vind je op de site van de Vlaamse overheid.

Lokale premie voor je warmtepomp

Om duurzaam verwarmen te promoten, geven sommige gemeentes nog een extra premie boven op de netbeheerderspremie. Het is dus interessant om via deze tool na te gaan of dat in jouw gemeente het geval is.

Hou er wel rekening mee dat deze premies enkel relevant zijn voor renovatieprojecten met een bouwaanvraag tot en met 31/12/2013. Voor nieuwbouwprojecten gelden andere regels en heb je recht op premies als je goed scoort met je E-peil.

 

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp en wil je er graag meer over weten?

Ontdek er hier alles over!

Krijg advies op maat van uw woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.