Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Heb jij recht op een renovatiepremie? Alles over de nieuwe Mijn VerbouwPremie

Vanaf 1 oktober 2022 worden de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en verschillende energiepremies van Fluvius gebundeld in Mijn VerbouwPremie. Die premie is bedoeld voor renovatiewerken en legt de nadruk op energie-efficiëntie en kwalitatief wonen. Renovatieplannen voor de boeg of ben je al volop bezig? Jij hebt misschien ook recht op deze premie. We vertellen je alles wat je moet weten.

Waarom een nieuwe renovatiepremie?

Investeren in de energie-efficiëntie van je woning is op de lange termijn je beste wapen tegen de stijgende energieprijzen. Maar nu bouwmaterialen almaar duurder worden, is een financieel duwtje in de rug meer dan welkom voor verbouwers. Een renovatie is bovendien al complex genoeg, dat hoeven we je niet te vertellen. Het doel van Mijn VerbouwPremie is dan ook om de aanvraagprocedure zo eenvoudig mogelijk te maken via één digitaal loket.

Alles wat je moet weten over Mijn VerbouwPremie

Voor welke werken?

Je kunt een premie krijgen voor renovatiewerken in deze categorieën:

Sommige premies vallen niet onder Mijn VerbouwPremie, maar blijven apart bestaan zoals die voor zonnepanelen, EPC-label of hybride warmtepomp.

Voor wie?

Mijn VerbouwPremie richt zich vooral op eigenaars-bewoners van huizen en appartementen en werkt met drie inkomenscategorieën. Hoeveel de premies voor jou bedragen, hangt dus af van je gezinsinkomen en -samenstelling.

Vanaf wanneer kun je de premies aanvragen?

Vanaf het najaar van 2022 kun je Mijn VerbouwPremie online aanvragen.

  • Tot en met 30 juni 2022 kun je de huidige premies (de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius) aanvragen via de bestaande procedure.
  • Tussen 1 juli 2022 en 30 september 2022 gaan de aanvraagloketten dicht en kun je geen premies meer aanvragen voor werken die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie.
  • Andere premies (zoals voor zonnepanelen, EPC-label of hybride warmtepomp) kun je na 1 juli 2022 nog altijd bij Fluvius aanvragen.
  • Vanaf 1 oktober 2022 opent het digitale loket voor Mijn VerbouwPremie.

Hoe vraag je Mijn VerbouwPremie aan?

De aanvraag doe je via mijnverbouwpremie.be. Je kunt pas een aanvraag indienen als alle werken in een bepaalde categorie zijn uitgevoerd en gefactureerd. Het is mogelijk om in één keer premies in meerdere categorieën aan te vragen.

Houd al je facturen, attesten van de aannemers, foto’s en eventueel andere documenten dus goed bij. Je hebt ook je EAN-code nodig, die staat op je energiefactuur. De status en uitbetaling van je premie kun je opvolgen via het digitale loket. Belangrijk: bewaar alle documenten tot twee jaar na je aanvraag.

Heb je renovatieplannen? Met de simulator ontdek je snel op welke premies je recht hebt.

Ook goed om te weten

  • Ook bedrijfsgebouwen (kantoren, magazijnen of handelspanden) komen in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie. In dat geval is het bedrag van de premie niet gebaseerd op gezinsinkomen.
  • De werken moeten uitgevoerd zijn door een aannemer (behalve in de categorieën binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair) en het totale factuurbedrag per categorie moet minstens € 1.000 exclusief btw bedragen.
  • Je mag facturen inbrengen met een factuurdatum tot twee jaar terug. Voor aanvragen tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2022 mogen de facturen tot twee jaar en drie maanden oud zijn.
  • Heb je een premie gekregen voor een bepaalde categorie, dan mag je voor die categorie de volgende vijf jaar geen nieuwe premie meer aanvragen. Voor een zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler is dat tien jaar.

Nog vragen? Meer info nodig? Check alle details, voorwaarden en exacte bedragen van de premies.