Warmte uit de koude halen, zelfs als het vriest … met een energievriendelijke warmtepomp
Zelfs bij koude buitentemperaturen slaagt een lucht/waterwarmtepomp erin om het binnenshuis gezellig warm te maken. Dat ondervond de 80-jarige Åke Siikavuopio aan den lijve toen hij in zijn woonplaats Naimakka zo’n warmtepomp liet installeren. Bijkomende voordelen: een lage energierekening en een aanzienlijk kleinere energievoetafdruk. Plus, voor wie niet in Naimakka woont, in de zomer kan een warmtepomp nog voor koeling zorgen ook.
Gezellig warm binnenshuis
In het hoge noorden weten ze pas goed wat winter is. Extreem koude temperaturen, tot -40°C, zijn geen uitzondering in het Zweedse Naimakka. Het dorp ligt 235 km ten noorden van de noordpoolcirkel en is daarmee ook het koudste in het land. Hoe sterk de buitentemperaturen ook dalen tijdens een Scandinavische winter, daarom hoeven de bewoners dat binnenshuis nog niet te voelen. Als beheerder van het lokale weerstation in Naimakka, heeft de 80-jarige Åke begrepen dat hij natuurlijke energiebronnen kan gebruiken om zijn houten huis lekker knus te verwarmen, zelfs bij strenge vrieskou. Hoe dat mogelijk is? Dankzij de hedendaagse warmtepomptechnologie, die uitblinkt in een lage energieconsumptie en milieuvriendelijkheid.
Omgevingswarmte – gratis en altijd voorhanden
Steeds meer consumenten zoeken manieren om hun energievoetafdruk te verkleinen. Als particulier kan je eerst en vooral bijdragen tot milieubescherming door je verbruik van fossiele brandstoffen in te perken. Verwarmingssystemen zijn het beste voorbeeld van deze aanpak … en meteen ook de grootste huishoudelijke energievreters.Warmtepomptechnologie bewijst dat stookolie en gas tegenwoordig niet langer nodig zijn. Om aangename binnenhuistemperaturen te verzekeren, halen Vaillantwarmtepompen hun energie tot 75% uit omgevingswarmte, gecombineerd met elektriciteit. Daar zijn verschillende voordelen aan verbonden: omgevingswarmte is gratis en altijd voorhanden, hetzij in de lucht, de grond of het grondwater. Warmtepompen kunnen deze natuurlijke energie zodanig omzetten dat ze als verwarming kan dienen. Dat lukt zelfs bij vriestemperaturen.
Zoals een snelkookpan
Eenvoudig uitgelegd, werken warmtepompen volgens hetzelfde mechanisme als een snelkookpan: door water te koken en te verdampen. Omdat de stoom niet kan ontsnappen, verhoogt de druk en daarmee ook de temperatuur. Een warmtepomp verdampt evenwel geen water, maar een speciale koelvloeistof. Vandaar dat zelfs lage temperaturen volstaan om een betrouwbare warmteproductie te verzekeren. Zo kunnen huiseigenaars en projectontwikkelaars hun verbruik van fossiele brandstoffen tot 75% inperken, zijn ze minder afhankelijk van energieleveranciers en plukken ze de voordelen van een zeer kostenefficiënte verwarming.
Verwarming in de winter, koeling in de zomer
Warmtepompen produceren niet alleen warmte, maar kunnen - als het systeem zo geconfigureerd is - ook verkoeling bieden op hete zomerdagen of andere momenten.
Dat kan op twee verschillende manieren:
- Actieve koelsystemen kunnen de kamertemperatuur met drie graden of zelfs meer verlagen. Daartoe wordt het verwarmingscircuit van de warmtepomp eenvoudigweg omgekeerd: het huis vormt dan de warmtebron en de omgeving slorpt de warmte op, hetzij in de lucht, de grond of het grondwater.
- Passieve koelsystemen kunnen de kamertemperatuur tot ongeveer drie graden verlagen. De grond- of grondwatertemperatuur (die in de zomer koeler is) gaat in dit geval zonder energietoevoer over naar het water van het verwarmingscircuit.
Als het in Naimakka kan, kan het overal
Vaillant heeft meer dan 140 jaar ervaring in verwarmingstechnologie en ontwikkelt al 40 jaar warmtepompen. Op elke Vaillant-warmtepomp geniet de eigenaar bovendien een omniumgarantie van twee jaar en tot tien jaar uitgebreide garantie op de scrollcompressor. Trouwens, als je een warmtepomp van Vaillant in Naimakka kan installeren, dan lukt het overal! Vaillant. Mijn huis, mijn comfort.
Krijg advies op maat van je woning
Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.