Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

De elektrische boiler en andere elektrische waterverwarmers

We vinden het haast vanzelfsprekend dat er warm water uit de kraan stroomt als we ze opendraaien in de badkamer of in de keuken. Maar natuurlijk gebeurt die toevoer niet zomaar. Slimme technologieën zorgen ervoor dat jij heerlijk warm water krijgt, wanneer je dat wenst. Naast gas, wordt ook elektriciteit vaak gebruikt om water te verwarmen. Maar welke opties heb je op dat vlak? En is het verstandig om voor warm water in de badkamer terug te grijpen naar een elektrische doorstromer of een elektrische boiler? Je vindt alle antwoorden in dit artikel!

De electronicVED is een elektrische doorstromer

Een doorstromer vs. een elektrische boiler

De eerste twee opties die onze aandacht verdienen, zijn de elektrische doorstromer en de elektrische boiler. Een voorraadboiler of kortweg boiler is een waterverwarmer met een opslagvat waarin constant een hoeveelheid water wordt warm gehouden door een elektrische weerstand.

Een waterverwarmer met directe doorstroming, ook bekend als doorstromer, badverwarmer of geiser, heeft daarentegen geen opslagvat. Zo’n toestel verwarmt het water enkel op het moment dat daar vraag naar is. In principe kan een doorstromer dus onbeperkt warm water leveren, terwijl een boiler telkens nieuw warm water moet produceren wanneer het opslagvat leeg is. Met een doorstomer heb je met andere woorden geen stilstandsverlies (stilstaand water dat afkoelt). De electronicVED is een mooi voorbeeld van deze zuinige technologie. In vergelijking met een warmwaterboiler bespaar je daarmee tot 30% op je water- en energieverbruik.

Elektrische waterverwarmer: ideaal voor je vakantiehuis

In een doorsneewoning is een elektrische waterverwarmer, ondanks al z’n voordelen, een minder verstandige keuze omdat het verbruik (in euro’s) gewoonweg te hoog is.

Een elektrische doorstromer is daarentegen wel perfect geschikt in bijvoorbeeld een vakantiewoning. Als je niet in de woning bent, verbruikt het toestel niets, maar je hebt wél instant warm water als je het nodig hebt. Daarnaast is de electronicVED geschikt voor kalkrijke gebieden en vraagt het toestel geen onderhoud.

aroSTOR warmtepompboiler als hernieuwbaar alternatief voor warm water

Warmtepompboiler voor de badkamer

Voor warm water in je badkamer kijk je het best naar een boiler op gas. Heeft je huis geen gasaansluiting of wil je je water liever duurzaam verwarmen in plaats van met fossiele brandstoffen? Dan is een warmtepompboiler een goed alternatief. Zo’n toestel is drie keer zo efficiënt als een elektrische boiler en maakt voor drie vierde gebruik van de gratis energie in de buitenlucht. In Vlaanderen loopt er momenteel ook een premie op de aankoop van een warmtepompboiler, om het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren.

Toegegeven, een warmtepompboiler is iets duurder in aankoop dan een elektrische boiler. Maar hoe hoger de vraag naar warm water in jouw gezin is, hoe sneller de investering terugverdiend is. Dat betekent dat je je warmtepompboiler op je eentje iets minder snel terugverdiend hebt dan wanneer je bijvoorbeeld met drie huisgenoten samenwoont. Eén ding staat vast: je bespaart op je energiefactuur en verdient de boiler op ongeveer vijf jaar terug.

Kleine boiler voor de keuken

Tot slot bestaan er nog elektrische waterverwarmers of keukenboilers zoals de eloSTOR, de VEH en de VEK. Dat zijn kleine elektrische boilers van vijf of tien liter die je boven of onder je gootsteen laat plaatsen De versie voor boven je gootsteen herken je aan de ‘O’ (oben) en op de versie voor onder je gootsteen staat een ‘U’ (unten). Ze verbruiken weinig energie en leveren instant warm water. Dit type elektrische waterverwarmers werkt volledig los van je warmtepomp of ketel en is wel geschikt voor dagelijks gebruik.

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie over de verschillende types elektrische waterverwarmers? Neem gerust contact op met een installateur in jouw buurt of bekijk ons aanbod op elektriciteit.